ΚΑΝΟΝΕΣ BLACKJACK

Το Μπλάκτζακ (Blackjack) αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια το οποίο πιθανότατα προέρχεται από τη Γαλλία του 16ου αιώνα και ήταν γνωστό ως vingt-et-un (20 και 1), γι' αυτό και το άλλο του όνομα είναι «21». Η αγγλική ονομασία Μπλάκτζακ εμφανίστηκε όταν εισήλθε στο παιχνίδι ο κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο κάθε παίκτης που στα δύο πρώτα του φύλλα είχε σύνολο 21 πόντους και αυτά τα φύλλα ήταν Άσσος Σπαθί και Βαλές Σπαθί (ΒlackJack), τότε το στοίχημα του πληρωνόταν όχι 1 προς 1 (1:1) αλλά παραπάνω.



Ο σκοπός του παίκτη στο παιχνίδι Μπλάκτζακ, είναι να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 21 χωρίς να το υπερβεί (χωρίς να καεί). Στο εξής, με την έννοια "χέρι" θα εννοούμε το τελικό σύνολο (άθροισμα) πόντων που έχουν τα φύλλα του κάθε παίκτη ή του dealer σε κάθε γύρο ενός παιχνιδιού.
Το Παιχνίδι:
Οι Παίκτες θα ποντάρουν στο κέντρο του κύκλου στοιχημάτων που βρίσκεται στο τραπέζι μπροστά από την καρέκλα τους. Στη συνέχεια, η μπάνκα θα μοιράσει δύο φύλλα, ανοιχτά, σε κάθε παίκτη και δύο στον εαυτό της, ένα ανοιχτό και ένα κλειστό.



Αξίες Χαρτιών:
  • Ρηγάδες, Ντάμες, Βαλέδες και Δεκάρια μετράνε για 10.
  • Οι Άσσοι μετράνε για 1 ή 11, όπως o Παίκτης επιθυμεί.
  • Όλα τα υπόλοιπα φύλλα από το 2 μέχρι το 9 μετράνε σύμφωνα με την αναγραφόμενη αξία τους (δηλαδή από 2 έως 9).
Σκόρ: Εάν τα πρώτα δύο χαρτιά ενός Παίκτη είναι ένας Άσσος και ένα χαρτί με αξία 10, τότε αυτός ο Παίκτης έχει Μπλάκτζακ και θα πληρωθεί μιάμιση φορά το στοίχημα (3 προς 2), εκτός εάν η μπάνκα έχει κι αυτή Μπλάκτζακ – όπου σε αυτή την περίπτωση εχουμε push (το στοίχημα ούτε πληρώνεται ούτε αποσύρεται). Όλα τα άλλα χέρια που κερδίζουν πληρώνονται με 1-προς-1.
Το Μπλάκτζακ νικάει οποιοδήποτε άλλο άθροισμα "21". Παραδείγματος χάρη ένας Άσσος και ένα Δεκάρι κερδίζει ένα χέρι που έχει 10,5,6 . Ακόμα και αν τα δυο χέρια έχουν άθροισμα 21, το Μπλάκτζακ κερδίζει.
Ο παίκτης που δεν έχει Μπλάκτζακ μπορεί να συνεχίσει να τραβάει χαρτιά μέχρι που να πλησιάσει το 21 και να μην το ξεπεράσει. Έχει το δικαίωμα να σταματήσει ή να ζητήσει άλλο ένα χαρτί (Hit) αν το σύνολο του είναι λιγότερο από το 21. Αν ο παίκτης ξεπεράσει το 21, καίγεται και χάνει το στοίχημά του.
Η μπάνκα πρέπει να τραβήξει χαρτί όταν το σύνολό της είναι 16 και κάτω. Η μπάνκα πρέπει να σταματήσει όταν το σύνολό της είναι 17 και πάνω.
Ορολογία του Μπλάκτζακ
ΣΤΟΙΧΗΜΑ (BET)
Τοποθετήστε στον κύκλο το ποσό σε μάρκες που θέλετε να στοιχηματίσετε.



ΤΡΑΒΑ (HIT)
Ζήτησε κι άλλο χαρτί από την τράπουλα.

ΣΤΑΜΑΤΑ (STAND)
Μην τραβήξεις άλλα χαρτιά.

ΣΠΛΙΤ (SPLIT)
Ο Παίκτης θα στοιχηματίσει ένα ποσό ίσο με το αρχικό του στοίχημα και θα χωρίσει (θα κάνει σπλιτ) τα δύο πρώτα χαρτιά σε δυο χωριστά χέρια. Τα δύο χαρτιά πρέπει να είναι της ίδιας αξίας σε πόντους (π.χ., ένα ζευγάρι 8άρια, ένας Ρήγας με μια Ντάμα, κλπ.) Στα χέρια που έχουν προέλθει από σπλίτ, ένας Άσος και ένα δεκάρι ισοδυναμούν με "21" και όχι με Μπλάκτζακ. – Δεν πληρώνονται 3-προς 2 αλλά θα κερδίσουν την Μπάνκα αν έχει 20 πόντους ή λιγότερο. Επίσης αν χωρίσετε ένα ζευγάρι άσσων, ο παίκτης θα τραβήξει μονάχα ένα χαρτί για κάθε άσσο.

ΔΙΠΛΑΣΙΟ (DOUBLE)
  Eνεργοποιείται μόλις μοιραστούν τα δυο πρώτα χαρτιά. Ο παίκτης που νομίζει ότι θα κερδίσει μπορεί να KANEI «DOUBLE» για να κερδίσει δύο φορές περισσότερα (σε κάποια καζίνο το επιτρέπουν μόνο αν έχεις 11)Το αρχικό του στοίχημα θα διπλασιαστεί αυτόματα και θα πάρει μόνο ένα χαρτί επιπλέον.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ (INSURE)
Όταν το ανοιχτό χαρτί της μπάνκας είναι Άσσος, όλοι οι Παίκτες έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν ασφάλεια, δηλαδή ένα επιπλέον ποσό ίσο με το μισό του αρχικού στοιχήματός τους. Ένας Παίκτης μπορεί να αγοράσει ασφάλεια όταν πιστεύει ότι το κλειστό χαρτί της μπάνκας είναι χαρτί με αξία δέκα. Εάν η μπάνκα έχει Μπλάκτζακ, το στοίχημα ασφάλειας πληρώνει 2 προς 1. Εάν η μπάνκα δεν έχει Μπλάκτζακ, το στοίχημα ασφάλειας χάνει και το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.

PASS
Όταν δεν θες να κάνεις ασφάλεια (και γενικά το να μην κάνεις βγαίνει μακρόχρονα σε κέρδος αλλά αυτά θα τα πούμε στα συστήματα)

Comments

Popular Posts